Bo i Skåne – Jobba i Danmark

Drömmen om att arbeta utomlands ligger nära hjärtat för många, men det behöver inte betyda att du ska flytta runt halva jorden till tropikerna. 

Skåne är Sveriges sydligaste län och här finns Öresundsbron som korsar sundet över till Danmark från Malmö. Bron gör det möjligt för många att pendla fram och tillbaka över dagen till en avgift. Antingen kan du pendla med bil eller ta tåget, priset kan variera en aning.

Om du har blivit erbjuden ett jobb i Danmark men ska bo kvar i Sverige kan det vara en del saker att tänka på i samband med detta. Hur du betalar skatt kommer att vara annorlunda och även en del att tänka på kring intyg och liknande. 

När du arbetar i Danmark behöver du försäkringar, bankkonto och du behöver även veta hur du ska betala skatt. Det du måste göra här är att skaffa ett danskt personnummer. När du skaffat dig ett danskt personnummer kan du teckna de försäkringar du behöver samt korrigera din skatt. För att kunna få din lön utbetald behöver du ett danskt bankkonto. En del banker erbjuder konton som är speciellt utformade för dig som pendlar mellan Sverige och Danmark.

Skatt och försäkringar i Danmark

Saker fungerar aningen annorlunda i Danmark än vad de gör i Sverige. Först och främst är skatten baserad på hur långt du arbetar från ditt hem, spännande va? Det som därför kan vara bra att veta är att om du skulle flytta måste du meddela detta för att du ska betala rätt skatt. Ju längre du bor ifrån din arbetsplats, desto mindre betalar du i skatt. 

Det är inte alla arbetsgivare som betalar in till din pension, du bör därför kolla upp detta så snart som möjligt. Om du inte får pension av ditt företag, varken offentlig eller arbetsgivarbetald, kan du behöva planera in ett privat sparande.

Pendlingskostnader

Oavsett hur du reser mellan Sverige och Danmark kommer det tillkomma kostnader, antingen via avgifter eller via resekort. Att pendla med bil medför en avgift som tas per resa du gör över Öresundsbron. Om du reser flera gånger på en månad sjunker avgiften per gång och du kan även skaffa ett så kallat “bropass” som halverar avgiften per enkelresa. Ett billigare alternativ är att resa med tåg. Månadskorten lönar sig i längden om du reser mycket. 

Om du vill tänka hållbart kan du alltid kolla med dina kollegor på jobbet om de vill samåka i en bil med dig. På så sätt kan du hålla kostnaden nere för att ni delar på eventuella avgifter och bensinkostnaden. Ibland betalar även arbetsgivaren avgiften för bron eller tåg.