Vad är ränta-på-ränta-effekten?

Att få sparpengar att växa är något de flesta önskar sig. Men hur ska du göra för att få dina pengar att bli flera utan att behöva snåla och gneta? En bra start är att läsa om hur ränta-på-ränta-effekten fungerar och hur du kan få dina pengar att arbeta åt dig. Har du eget företag då är det viktigt att känna till ränta-på-ränta för att trygga ditt företags finanser.

Ränta-på-ränta-effekten kallas ibland skämtsamt för världens åttonde underverk. Det som är själva underverket är att när du sparar pengar och får ränta börjar pengarna växa av sig själva och du får mer och mer pengar utan att själv behöva göra något.

Hur fungerar ränta-på-ränta-effekten?

För att förstå ränta på ränta effekten kan du tänka dig din ursprungliga pengasumma som en liten snöboll. Kramsnön runtomkring är den möjliga ränta eller avkastning du kan få på dina pengar. För varje varv kommer snöbollen att bli större och större.

Ett räkneexempel där avkastningen sätts till 10 % visar ränta-på-ränta effekten. Om du börjar med 10 000 kr har du efter ett år 11 000 kr, dvs 10 000 plus 10 % av 10 000. Nästa år får du 1000 kr till men du får också ränta på räntan, vilket är 1100 kronor till. Efter år 2 har du alltså 12 100 kr. År 3 får du 10 % x 12 100 kr i avkastning, 1210 kr i ränta.

Du får alltså mer och mer ränta varje år utan att behöva investera något mer. Första året fick du 1000 kr, andra året 1100 kr, tredje året 1210 kr. På 10 år kommer dina ursprungliga 10 000 kr att mer än ha fördubblats till nästan 26 000 kronor.

Avkastning och tid

För att få bra årlig avkastning kan du investera i:

  • Återinvestera vinsten i ditt företag
  • Indexfonder
  • PVP-lån till privatpersoner
  • Fastigheter

Hög avkastning är oftast förenat med risk, så investera bara pengar du kan avvara.
Om du skyndar på din snöboll genom att sätta in mer pengar varje månad kommer du så småningom bygga upp en ekonomisk trygghet som är viktig både för dig och ditt företag och möjliggör nya satsningar eller kanske att luta dig tillbaka en aning.

Eftersom ränta-på-ränta-effekten blir större och större med tiden är det viktigt att börja spara så tidigt du kan även om det bara är några hundralappar.